תאונת עבודה מוגדרת בביטוח לאומי כפגיעה שהתרחשה בעבודה ומזכה את הנפגע בתשלום קצבה מיוחדת כפיצוי על השכר שאבד בתקופת הפגיעה. לביטוח הלאומי מספר הגדרות לאופן הפגיעה ולתנאים להתרחשותה כדי שזו תוכל להיקרות “תאונת עבודה”.
במאמר הבא נסקור מספר נושאים חשובים:
ההגדרה הבסיסית לתאונת עבודה
בביטוח לאומי תאונת עבודה מוגדרת קודם כל כפגיעה שקרתה לאדם בזמן שביצע את עבודתו. הפגיעה יכולה להיות תוך כדי ביצוע העבודה, או במהלך ביצוע פעולות שגרתיות אחרות בזמן העבודה. לדוגמה, אדם שעובד בעבודה משרדית ונפגע בזמן שהלך במסדרונות מקום עבודתו ייחשב כנפגע עבודה, אף על פי שההליכה אינה קשורה קשר הדוק לביצוע העבודה המשרדית.
תאונת עבודה יכולה להיות גם מחלת מקצוע. מחלת מקצוע היא מחלה שלקה בה אדם במהלך ביצוע עבודתו. מדובר ברשימת מחלות ארוכה, שכוללת בין השאר מחלות הנגרמות עקב קרינה, הרעלות עקב חשיפה לחומרים כימיים מסוכנים, ובמקרים מסוימים אף סרטן. לאור התפשטות נגיף הקורונה נכנס הנגיף גם הוא לרשימת המחלות שמי שלקה בהן במהלך שהותו במקום העבודה מוכר כנפגע עבודה.
נסיבות נוספות שנחשבות לתאונת עבודה
לצד ההגדרה הבסיסית קיימות נסיבות נוספות שמוגדרות בביטוח לאומי כתאונת עבודה. ראשית כל, אם הפגיעה התרחשה בדרך מהמקום בו אדם ישן (כלומר, המקום ממנו יצא לעבודה) למקום העבודה ולהפך, התאונה תיחשב כתאונת עבודה. לצורך העניין הגדרה זו תקפה גם אם ביום הפגיעה האדם לא ישן בביתו או שנסע ממקום עבודה אחד לאחר.
תאונת עבודה יכולה להתרחש גם במהלך הפסקת אוכל מהעבודה. היא תוגדר כתאונת עבודה אם מדובר במקום בו סועדים עובדי המקום באופן קבוע, לדוגמה מקום סעודה לארוחות צהריים. זאת תחת התנאי שההפסקה לא ארכה יותר מ-3 שעות.
תחת ההגדרה של פגיעה בעבודה ניתן לכלול גם תקיפה של עובד או תקיפה מינית שהתרחשה במהלך העבודה. חשוב לציין בהקשר זה שהתקיפה המינית תוגדר כפגיעה בעבודה רק אם האבחנה הרפואית מציגה שנגרם נזק גופני או נפשי והנפגע או הנפגעת נזקקו לטיפול רפואי בעקבות התקיפה, ויש צורך בהגשת תלונה במשטרה.
נסיבות אלו עומדות לצד נסיבות נוספות תחתן זכאי אדם לדמי פגיעה, שמפורטות באופן מלא באתר של המוסד לביטוח הלאומי.
נסיבות שאינן נחשבות בביטוח לאומי לתאונת עבודה
כמשמדובר בביטוח לאומי תאונות עבודה – הביטוח הלאומי מגדיר באופן חד משמעי מקרים שלא יחשבו לתאונת עבודה. במקרים אלו לא תהיו זכאים כנפגעים לדמי פגיעה או פיצויים, אף על פי שיכול להיות שהכנסתם תיפגע בעקבות הפגיעה עצמה.
אם התאונה התרחשה בעקבות רשלנות מקצועית שנוגדת באופן מובהק את הוראות המעסיק שלכם, התאונה לא תיחשב לתאונת עבודה. לדוגמה, אם המעסיק הגדיר לכם באופן ברור שלא לעשות דבר מה והתעלמתם מהוראותיו, או לחלופין נהגתם בניגוד להנחיות בטיחות מסוימות שניתנו לכם, הפגיעה שלכם עלולה לא להיות מוכרת כפגיעה בעבודה.
גם כאן קיימות נסיבות נוספות שיכולות לפגוע בזכאותכם לדמי פגיעה, עליהן ניתן לקרוא בהרחבה באתר של המוסד לביטוח לאומי בעמוד תאונות עבודה.
סיוע למימוש זכויות רפואיות
נפגעתם בתאונת עבודה? הצוות שלנו – בזכות ויוזמה, ישמח לסייע לכם במימוש זכויותיכם, על ידי הגשת תביעה לביטוח לאומי, סיוע בהכרה וקבלת תשלום בגין הפציעה, השגת חוו”ד רפואיות, סיוע בכל ההליכים הבירוקרטיים.
אל תוותרו על זכויותיכם! אם עברתם תאונת עבודה, יתכן ומגיע לכם פיצוי כספי!
שימו לב! במקרה של תביעת תאונת עבודה, תשלום השכ"ט עבורנו הוא רק לפי ההצלחה בתביעה!
אנו מסייעים למשתכרים החל מ-6000 ש"ח בחודש (שכירים ועצמאיים)
לקביעת פגישה ללא עלות וללא התחייבות.
הפגישות נעשות עם סוכן אצלכם בסלון או באונליין בלי צורך לצאת מהבית.
התקשרו עכשיו 072-3954543
או מלאו את הפרטים שלכם ונציג מקצועי יחזור אליכם בהקדם:
או התקשרו 072-3954543
אנו נחזור אליך בעניין סיוע במימוש זכויותך הרפואיות בתחומים שונים
*הייעוץ אינו משפטי